Dissabte, 27 abril 2024

El PSPV Ontinyent atribueix la pujada de la taxa del fem a Ontinyent a la mala gestió de l'Ajuntament

Posted On Dimarts, 24 Octubre 2023 09:54 Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

No han tardat a arribar les reaccions a l'anunci realitzat aquest dimecres per l'equip de Govern d'Ontinyent sobre l'increment de la taxa de fems que es trobaran els veïns en els seus rebuts a partir de 2024.



El PSOE ha saltat a la palestra per a criticar que l'Executiu de Jorge Rodríguez culpa de la situació al Govern de Pedro Sánchez quan la pujada es deu, diu, al fet que "l'Ajuntament no ha fet els deures".

"Culpen al Govern d'Espanya d'aquesta pujada per haver d'aplicar la Llei 7/2022 de 8 d'abril de Residus i Sòls Contaminats, però la veritat és que aquesta llei no és més que la transposició de normativa europea, d'obligat compliment per a tots els estats membres. Si bé està normativa ja va entrar en vigor l'1 de gener de 2023, no ha sigut aplicada fins ara perquè hi havia eleccions municipals el mes de maig passat", recorden els socialistes, posant l'accent que es crea un nou impost que penalitza a qui més contamina, aquells ajuntaments que no separen correctament en origen de manera que es facilite la reutilització o el reciclatge dels residus.

"Ontinyent és, per descomptat, un dels municipis que més afectat es veurà per no haver fet els deures. Com més tones enviem a l'abocador, més pagarem. Com menys tones enviem, menys pagarem. És una regla de tres senzilles" explica José Antonio Martínez, portaveu del PSOE a l'Ajuntament.

Fins ara, amb la taxa de fem, l'Ajuntament només repercutia al veí el cost del servei de recollida i trasllat de residus a l'abocador, però no els costos de gestió, emmagatzematge i incineració dels residus. Això és el que la normativa europea ara obliga a taxar per a reduir el nombre de tones que s'envien a l'abocador, siga per a emmagatzemar o incinerar.

Està qüestió no és una cosa que enxampe per sorpresa a l'Ajuntament d'Ontinyent, apunta el PSOE. "Ja es va avisar en la legislatura passada, però. Ens Uneix va preferir mirar a un altre costat, encara sabent perfectament el que estava per vindre. El cànon d'abocaments fa temps que estava previst, de fet, en el 2021 era un tema recurrent en les sessions de la comissió de govern del Consorci de residus (COR) en els que estava la regidora Sayo Gandia," assegura Martínez.

Els socialistes asseguren que els ontinyentins hauran de pagar l'any vinent més del doble per la taxa de fem perquè l'Ajuntament no ha pres mesures per a reduir el nombre de tones que s'envien anualment a l'abocador i millorar el reciclatge, "malgrat tindre un pla de residus local, sembla que s'han quedat en el costat teòric i propagandístic, sense aplicació pràctica". Així doncs, "si es tracta de culpar als altres, en aquest cas al cànon d'abocament, no estaria de més preguntar-nos per què el consistori no recull de forma separada la matèria orgànica dels nostres veïns, fracció que no suporta la penalització econòmica, la qual cosa sens dubte reduiria significativament el seu import; sent, a més, la seua implantació una obligació europea per a finals d'any".

El problema no acaba ací, vaticina el grup en l'oposició. "És un impost als 'ajuntaments chicharra', eixos que es queden tombats veient-les vindre i quan arriba l'ona es posen a culpar als altres en comptes d'assumir les seues responsabilitats. Si de veritat el preocupen els seus veïns, l'alcalde hauria de ser el primer a estar exigint a la Generalitat Valenciana que faça les inversions que es va comprometre a fer en les plantes de gestió de residus per a evitar que el preu per tona continue escalant", conclou José Antonio Martínez.

Llegir 254 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Portant l'actualitat d'Ontinyent a ta casa des del 2014. Informació veraç i ràpida.

Informació

Butlletins

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies. No et perdes cap novetat!

No enviem SPAM