Dijous, 28 Març 2024

El vicepresident Illueca i l'alcalde d'Ontinyent signen un conveni per a la regeneració del barri de Canterería en 2022

Posted On Dilluns, 06 Juny 2022 15:24 Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

 El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, han signat hui un conveni de col·laboració per a la regeneració arquitectònica del barri de Canterería mitjançant l'adquisició, demolició dels habitatges amb alt risc d'inundació, reallotjament de les famílies que les ocupen i la creació d'un espai verd.

 

Per a aquest 2022, la Vicepresidència Segona destina a aquest conveni 600.000 euros, mentre que el Consistori invertirà altres 600.000, dins el segon conveni dels tres previstos, en 2021, 2022 i 2023. Destacar que, amb l'objectiu d'atendre els sobrecostos que es preveuen en les obres de regeneració previstes per la conjuntura internacional, el vicepresident i l'alcalde han acordat estudiar un increment de les aportacions al projecte per totes dues parts de cara a 2023, any en què es completaran les obres amb la construcció d'un parc inundable on ara estan els habitatges de Canterería, que començaran a demolir-se a la tardor.

Així mateix, l'alcalde ha avançat al vicepresident Illueca que fruit d'aquest projecte, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer té previst invertir 600.000 euros en la creació d'un parc fluvial en el marge dret i esquerre del riu que completarà l'actuació iniciada per la Conselleria i l'Ajuntament.

L'objectiu del conveni signat és regenerar la zona de Cantenería i donar solució residencial als seus residents, després de l'emergència climàtica catastròfica de setembre de 2019 a conseqüència del fenomen meteorològic de Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA), i novament al gener de 2020 amb la borrasca Gloria.

El vicepresident Illueca ha destacat “la necessitat de millorar aquesta part del poble i la situació dels seus habitants, que viuen en risc d'inundació i tement els efectes d'uns fenòmens meteorològics adversos cada vegada més freqüents”. Per això és fonamental “traslladar a aquestes persones, construir noves cases i oferir-los una llar segura, mentre que transformarem Cantarería en un gran parc inundable”.

L'alcalde d'Ontinyent ha agraït al vicepresident la seua aposta “ferma i decidida” per la regeneració de Canterería i donar una solució residencial al veïnat afectat. Rodríguez ha destacat la resposta “exemplar” de la Conselleria a un problema generat per la situació del barri, al costat del riu Clariano, que pateix inundacions periòdiques.

Aquesta actuació pretén eliminar el risc residencial que deriva de la inundabilitat de la zona a intervindre i la millora mediambiental i paisatgística de l'àrea on es continuaran amb les actuacions ja iniciades en 2021.

Concretament, gràcies a aquest conveni s'adquiriran els immobles i talussos que falten per obtindre, ja siga mitjançant acord amb els propietaris o expropiació (aquest últim procediment només podrà iniciar-se després de l'aprovació definitiva de la Modificació del Pla General d'Ordenació).

Així mateix, es concediran ajudes per a la solució residencial, es durà a terme la demolició d'habitatges, la consolidació dels talussos i per a les despeses referents a la gestió de les obres d'urbanització de la zona verda. El conveni està vigent des de la seua signatura fins al 31 de desembre de 2022. En la signatura també han sigut presents la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica, Laura Soto, i el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio.

Cal recordar que Canterería és zona inundable amb risc un i risc geomorfològic, dins del Pla d'Acció Territorial sobre prevenció de Riscos d'Inundacions de la Comunitat Valenciana (PATRICOVA). Aquestes circumstàncies han obligat a desenvolupar una actuació pública immediata, màximament quan els fets esdevinguts en 2019 han tingut precedents en anys anteriors obligant a l'evacuació dels seus habitants. Altre factor a tindre en compte és que gran part dels seus residents se situen dins dels paràmetres de vulnerabilitat econòmica i social en les quals s'inclou població infantil.

Llegir 132 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Portant l'actualitat d'Ontinyent a ta casa des del 2014. Informació veraç i ràpida.

Informació

Butlletins

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies. No et perdes cap novetat!

No enviem SPAM