Dissabte, 20 abril 2024

La gratuïtat del transport urbà

Posted On Dilluns, 06 Juny 2022 14:39 Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

Quan l'1 de gener del 2020 vam decidir municipalitzar el servei d'autobús urbà alhora que fer-lo gratuït, ho fèiem sent conscients que era una manera innovadora de fomentar la mobilitat sostenible.

La decisió, pionera a Espanya, tenia com a objectiu, i després d'haver vist l'exemple de ciutats de França o Estònia, reduir l'emissió de gasos contaminants i fomentar la integració social de la ciutadania.

Dos anys després, les dades d’ús i les decisions d’administracions superiors avalen i demostren que vam prendre la decisió correcta. Durant aquests dos anys la utilització del servei s'ha multiplicat, especialment entre dones i joves superant els 245.000 passatgers. Així mateix, hem vist com altres ciutats europees també se sumaven a la gratuïtat. Per exemple, a París el transport públic és gratuït per a menors de 18 anys. I més recentment, altres administracions espanyoles s'han sumat a la gratuïtat. Madrid només la va aplicar durant quinze dies l'any passat i València només els caps de setmana.

En aquest sentit, ens alegra veure com la Generalitat Valenciana, per exemple, està seguint el mateix camí que Ontinyent, encara que no és suficient perquè es limita a uns dies. La gratuïtat no és una mesura en si mateixa, o almenys així ho interpretem des de l'Ajuntament d'Ontinyent: és l'acció a través de la qual aconseguim reduir les emissions de CO2, garantim la universalitat de l'accés al transport públic i, per tant, que circulen menys cotxes.

La nostra aposta en 2020 va ser decidida, i alguns diran que atrevida, però és que ens creiem la mobilitat sostenible. M'enorgulleix especialment veure com aquella acció que vam impulsar està ja integrada a la vida diària de la nostra ciutadania: anar a la compra, rebre atenció sanitària o traslladar-se al centre educatiu ja es fa amb autobús. Personalment, a més, com a regidora de l'àrea m'alegra veure l'autobús ple, a primera hora, de xiquets i xiquetes que ja opten per fer servir l'autobús per anar a estudiar.

Estem convençuts que aquests primers passos que ha fet la Generalitat Valenciana o altres ciutats d'Espanya s'aniran potenciant pròximament perquè han vist els beneficis que té per a la ciutadania potenciar la gratuïtat del transport públic. Ens enorgulleix haver marcat el camí a aquestes administracions encara que només beneficia, de moment, a la capital. Des d'Ontinyent seguirem exigint i treballant perquè hi haja una major vertebració del territori: com ha demanat reiteradament el nostre diputat Joan Sanchis, no pararem de demanar una millora del servei de rodalies de Renfe o el desdoblament de la CV-60.

Llegir 207 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Portant l'actualitat d'Ontinyent a ta casa des del 2014. Informació veraç i ràpida.

Informació

Butlletins

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies. No et perdes cap novetat!

No enviem SPAM