Dijous, 28 Març 2024

Ontinyent abastirà d’energia verda 4 edificis municipals amb dues instal·lacions d’autoconsum col·lectiu

Posted On Divendres, 20 Mai 2022 08:58 Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

L’Ajuntament d’Ontinyent abastirà d’energia verda fins a 4 edificis municipals amb dues noves instal·lacions fotovoltàiques d'autoconsum col·lectiu, les primeres de titularitat pública.

Una d’elles, ubicada a la coberta de l’edifici de la UNED, dotarà d’energia tant a aquest centre com a la prefectura de Policia Local; mentre que la segona estarà a la coberta de la pista de futbet del CEIP Lluis Vives, associada a les oficines principals de l'Ajuntament.

L’Alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, i la Regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, coincidien en destacar el càràcter pioner d’una iniciativa “que afavoreix el medi ambient, produeix estalvi econòmic i dóna exemple a la ciutadania”, assenyalaven. Jorge Rodríguez destacava que aquest projecte “és un pas més en l’aposta del Govern d'Ontinyent per la sostenibilitat, que es mostra en accions com el transport públic en bus gratuït, el sistema de prèstec de bicicletes elèctriques, i també amb estes dues primeres instal·lacions municipals d’autoconsum col·lectiu, que aprofita cobertes aptes per subministrar espais on no es poden posar perquè no caben o tenen algún impediment tècnic, com algun tipus de protecció arquitectònica”.

El primer edil posava de relleu la rendibilitat d’una inversió d'al voltant de 100.000 euros "ja que hem presentat sol·licitud a l’IVACE perquè ens finance fins a un 75%, però que en qualsevol cas es rendible fins i tot sense ajudes externes, i més després de l’augment del preu de l'electricitat".

Sayo Gandia recordava que des de l'Ajuntament "estem portant endavant una estratègia de reducció dels consums energètics dels edificis municipals i foment de les energies renOvables. Dins d’això s'estan instal·lant als centres docents calderes de condensació d’alta eficiència; millorant l’envolvent tèrmica dels edificis que reformem; reduint la potència en l’enllumenat públic; i tenim instal·lada la primera fotovoltàica d’autoconsum al CIM de Sant Rafel”. Amb els dos projectes que ara es presenten, “reduim la factura energètica i fem veure a la ciutadania que la legislació permet disposar d’una instal·lació d'autoconsum tot i no estar al mateix edifici”, apuntava.

Des de l’Oficina d'Economia Verda Municipal, l'enginyer Rafa Gisbert explicava que “un consumidor ubicat a menys de 500 metres d’una instal·lació d’autoconsum col·lectiu pot associar-se a la mateixa. Al cas concret de la insta·lació de l’edifici de la UNED, separada per 414 metres de la Prefectura de Policia, permetrà una reducció del 44'93% del consum extern, mentre que un 13'67% adicional de l’energia serà compensada pels exedents generals. Al cas de la instal·lació del CEIP Lluis Vives, a 478 metres de l'edifici central de l’Ajuntament, permetrà un estalvi conjuny del consum de la xarxa del 35’39%, amb un 9'76% addicional d’energia compensada econòmicament pels excedents generats.

Sayo Gandia explicava que la fòrmula de l’autoconsum col·lectiu requereix d’una sèrie de processos tècnics, i que per portar-ho endavant la ciutadania pot dirigir-se a empreses instal·ladores, enginyeries i a la Comunitat Energètica Local (CEL) d'Ontinyent, entitat sense ànim de lucre que actualment formen ciutadansi  i xicotetes empreses, i que té el suport de l’Ajuntament, COEVAL i ATEVAL. A més a més, la regidora recordava que des de l’Oficina d’Economia Verda s’estan realitzant xerrades informatives sobre autoconsum, i que a la mateixa es poden resoldre tot tipus de dubres relacionats amb el consum energètic.

Llegir 220 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Portant l'actualitat d'Ontinyent a ta casa des del 2014. Informació veraç i ràpida.

Informació

Butlletins

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies. No et perdes cap novetat!

No enviem SPAM