Dijous, 25 abril 2024

El Ple d’Ontinyent aprova el Pla Local de Residus 2021-2026

Posted On Dijous, 01 abril 2021 14:08 Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

El Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent aprovava aquest dimecres el nou Pla Local de Residus 2021-2026, que entre altres qüestions servirà per implantar el sistema de recollida porta a porta per a tot tipus de residus al nucli urbà.

La proposta va estar defensada per la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, qui explicava que el pla “pretén ser el full de ruta per tal de seguir planificant i fer realitat les estratègies de prevenció, reutilització i gestió de residus que volen aplicar entre  2021 i 2026, i que adequarà la gestió dels residus de competència municipal a la legislació europea, estatal i autonòmica“.

Per tal d’aconseguir els objectius que se plantegen als dos eixos prioritaris (la prevenció i la reutilització), Gandia avançava que l’Ajuntament disposarà d'educadors i educadores ambientals, i s’impulsaran campanyes de sensibilització i informació enfocades a la ciutadania, comerç i empreses per tal d’assessorar-los sobre les bones pràctiques en matèria de gestió de residus i les noves oportunitats que pot oferir l’economia circular. La regidora incidia en “la separació des de l'origen, és a dir al domicili, afavoreix la millora de la recollida selectiva en percentatges molt alts, però també exigeix de corresponsabilitat, és molt important que la ciutadania prenga consciencia del cost ambiental, econòmic i social que comporta la gestió dels residus que generem”, manifestava.

El model no té precedents a Espanya en ciutats de mes de 30.000 habitats, “però tot i que no hem tingut referents del tamany de la nostra població, encetem aquest repte amb tranquilitat, perquè Ontinyent porta molt d’avantatge, en el que suposa la recollida porta a porta de fem a la nostra població. un servei que a més a més, ha comptat amb una valoració molt positiva de la ciutadania, tant a les enquestes realitzades, com als tallers de participació”, recordava.

La normativa estatal i autonòmica obliguen a assolir una mitjana de recollida selectiva del 55% a l’any 2025, un 60% per al 2030 i del 65% per al 2035, unes xifres que Ontinyent aspira fins i tot a superar. L’aprovació al ple d’ahir del Pla de Residus obri un període d'adaptació progressiu fins la tardor de 2023, quan entrarà plenament en funcionament, amb l’objectiu que tres anys després, en 2026, es puguen estar tractant el 70% dels residus de manera separada, amb uns percentatges d’impropis inferiors al 20% en envasos lleugers i al 5% en bioressidus. El pla proposa el desplegament de 49 actuacions repartides en 17 línies, incloent algunes com foment de l’autocompostatge, de la gestió de les restes vegetals o de la transparència en la gestió dels residus en general.

Llegir 340 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Portant l'actualitat d'Ontinyent a ta casa des del 2014. Informació veraç i ràpida.

Informació

Butlletins

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies. No et perdes cap novetat!

No enviem SPAM