Dimecres, 30 Novembre 2022

L’Alcalde i els grups municipals trien els guardonats dels premis “9 d’Octubre” 2022

Posted On Dilluns, 03 Octubre 2022 17:28 Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

El Clubs Frontennis Ontinyent, Club de Tennis Ontinyent, Fon Do Kan, CAVA; el grup de Danses Ontinyent; l’Associació de Donants de Sang San Vicente de Paúl i la científica Emma Torró, són les persones i entitats que l’Ajuntament d’Ontinyent reconeixerà enguany als premis “9 d’octubre” per la seua tasca en benefici de la societat a diferents àmbits.

Així s’ha acordat hui per consens de l’alcalde i tots els grups polítics representats en l’Ajuntament. L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, comunicava el reconeixement a totes i tots els guardonats, felicitant-los “per la seua tasca i dedicació als seus diferents àmbits, que els ha fet ser  mereixedores i mereixedors d’aquest reconeixement”.

Quant als mèrits dels guardonats, l'Associació de Donants de Sang “Sant Vicent de Paul” d'Ontinyent nascuda al maig de 1964, és la tercera Associació de Donants de Sang en antiguitat de tota Espanya. De la mà del doctor En Manuel Sayas Cañizares i baix els auspicis de la Conferència de Sant Vicent de Paul, grup de persones decideix prendre la iniciativa d'unir-se per a donar la seua sang. Les primeres donacions que es realitzaven a l'Hospital del “Xalet de les Boles” d'Ontinyent, es feien de braç a braç. Poc després pel fet que molta gent volia donar la seua sang, es desplaçaven amb autobús fins a València, alçant-se a les 5.00 del matí, per a fer la donació i després tornar a Ontinyent.

El 1972 es redacten els primers estatuts, i és en eixa dècada quan accedeix a la presidència de l'associació Paco Borrás Colomer qui es va bolcar per complet a afermar l’aleshores Banc de Sang Sant Vicent de Paul; en 2004 la Federació Espanyola de Donants de Sang concedeix la distinció del Mèrit Nacional a la Donació de Sang Altruista a Espanya; i en 2007 pren el relleu en la presidència Jesús Bordera Revert, qui continua al capdavant fins a hui amb la mateixa empenta. Actualment l'entitat té més de 3.000 donants, mantenint a Ontinyent com una de les ciutats amb major mitjana de donants de sang d'Espanya. Des de la seua creació, l'associació ha fet possible la donació de més de 25.000 litres de sang que han permés salvar una ingent quantitat de vides.

Emma Torró Pastor va nàixer a Ontinyent en 1981. Va estudiar al CEIP Vicent Gironés, l’IES l'Estació i el Conservatori Josep Melcior Gomis.Llicenciada en Física per la Universitat de València el 2004, va realitzar el seu doctorat a l'Institut de Física Corpuscular (IFIC). La seua tesi doctoral es va centrar en la cerca de Física més enllà del Model Estàndard. Per desenvolupar aquesta cerca, Emma es va unir a la Col·laboració ATLAS, un dels grans experiments del Gran Col·lisionador d'Hadrons, que és l'accelerador de partícules més gran del món, del CERN, a la frontera entre Suïssa i França. En 2015 va començar a treballar per la Universitat de Washington. Es va traslladar al CERN, on va passar 5 anys dedicats a la cerca de noves partícules elementals de llarga vida mitjana. En l'actualitat, Emma és la representant de l'experiment ATLAS (3.000 persones investigadores) al "LHC LLP Working group".

En 2019 es va unir al projecte IRIS-HEP, dels Estats Units. Emma va participar en el desenvolupament d'un nou llenguatge de programació declaratiu, per facilitar la interacció dels analistes amb les dades. Des de 2016 és membre de la col·laboració MATHUSLA, un nou experiment per la cerca de noves partícules de vida mitjana ultra-llarga. En 2020, Emma va tornar a l'IFIC amb un projecte CIDEGENT, com a Investigadora Distingida de la Comunitat Valenciana. En juny de 2021 Emma va ser elegida com a membre de número de l'Acadèmia Jove d'Espanya, una institució que depén del Ministeri de Ciència i Innovació i que està compost actualment per 40 investigadores i investigadors espanyols. Durant la seua carrera investigadora, Emma ha impartit conferències i seminaris arreu de tot el món, ha publicat multitud d'articles científics i organitzat esdeveniments tant per a científics com per a públic en general. També és una de les coordinadores de la Comissió d'Igualtat i Diversitat de l'IFIC.

Fundat en 1972 com a Club Atletisme Ontinyent (des dels 80 Club Atletisme Vall d’Albaida), ja des dels seus inicis es destaca per ser el primer club local d’Ontinyent en incloure esportistes femenines. Al llarg dels anys el club es va fent gran i la primera época d’èxits col·lectius seria als anys 90, quan amb el patrocini de Caixa Ontinyent arriba a la Primera Divisió Masculina en pista. En estos anys el club va tenir en les seues files a la primera dona esportista olímpica valenciana, Mònica Pont, als jocs d’Atlanta 96. Després de la pèrdua del patrocini es centra en proves individuals i de camp a través, mantenint l’activitat fins que al 2007 es dona un nou impuls a l’escola d’atletisme, i més recentment aconsegueix importantíssims èxits individuals de la mà dels també olímpics Orlando Ortega i Fiordaliza Cofil. Actualment dos esportistes mantenen records d’Espanya d’atletisme absolut aconseguits defenent els colors del club: Mónica Pont amb el record d’Espanya de Marató femení des de 1996; i Orlando Ortega en 110 metres tanques des de 2016.

El Club Frontennis Ontinyent és un dels emblemàtics de la ciutat i del Poliesportiu Municipal, on es ve practicant aquest esport des de fa mig segle. 5 dècades en les que han hagut époques de grans èxits a nivell provincial i autonòmica, amb centenars d’esportistes amb noms tan destacats com el de Jordi Soriano. Un club amb una activitat que es manté a les últimes dues dècades gràcies al treball de Toni Santainés, Marcos Martínez i l’actual president Juanra Reyes, que serveix per mantenir viva la pràctica del frontennis a Ontinyent.

El Club de Tennis i Pàdel Poliesportiu Ontinyent ha arribat als 50 anys d’història gràcies al treball de presidents, juntes directives, socis, jugadors i entrenadors, sempre aparellat a l’activitat d’una escola esportiva que ha servit per format a milers de persones. L’actual president des de fa més de 30 anys, Manel Salvador, encapçala una tasca constant que ha permés superar el mig segle d’història amb una intensa activitat de foment de la pràctica del tennis i el pàdel sempre amb seriositat, professionalitat i estima pels valors essencials de l’esport.

Creat en 1972 amb Cirilo Tormo com a primer president (apadrinats per Armando i Carlos Barra) i federats des del primer moment, el Club de Judo Fon Do Kan ve participant en tots els entrenaments i cursos de reciclatge i perfeccionament que s'organitzen per part de la federació, a la província de València o en l'àmbit espanyol. En els 50 anys que porta treballant per aquest esport, el club que actualmen dirigeix Conrado Miralles qui també exerceix com a entrenador junt a Paco Cano, ha aconseguit un palmarés de prop de 30 cinturons negres, d'entre els quals destaquen 3 cinturons negres sisé DAN (Conrado Miralles, Vicente Montava i Rafa Bas), 3 cinturons negres cinque DAN, 4 cinturons negres quart DAN, 2 cinturons negres tercer DAN i 10 cinturons negres primer DAN. Actualment el club dirigeix els examens de DAN de la Federació.

Finalment, el Grup de Danses d'Ontinyent, que celebra enguany el seu 25 aniversari, està format per dones i homes que han treballat per mantenir viva, fomentar i també recuperar balls populars que s'havien perdut o estaven perdent-se, com el ball de la Moma o el ball dels Tornejants de la comparsa Llauradors, a més de participar activament cada any en la "Dansa de la Mort" que es representa en desembre junt al Cant de la Sibil·la. L'entitat que presideix actualment Concepción Tortosa Ballester també porta les danses locals a altres indrets de la geografia de La Vall d'Albaida, la Comunitat Valenciana, i fins i tot a altres indrets d'Espanya, com en el recent intercanvi que va tenir lloc a Burgos.

Llegir 76 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

pasos segurs

Portant l'actualitat d'Ontinyent a ta casa des del 2014. Informació veraç i ràpida.

Informació

Butlletins

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies. No et perdes cap novetat!

No enviem SPAM