Dimecres, 24 abril 2024

Ontinyent lliura els seus guardons “9 d’octubre” en un emotiu acte a la Sala Gomis

Posted On Dilluns, 11 Octubre 2021 11:21 Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

El desaparegut empresari Sergio Pomar, el voluntariat forestal de “Ontinyent contra el Foc”, l’acadèmica i filòloga Tudi Torró i la fàbrica de farines “La Concepción” eren reconeguts aquest divendres per la ciutat d’Ontinyent amb els guardons que cada any atorga l’Ajuntament coincidint amb la celebració del “9 d’Octubre”.

Ho feien en un acte previst inicialment al Palau de La Vila però que finalment, i degut a les adverses prediccions meteorològiques, tenia lloc a la Sala Gomis enmig d’un ambient de retrobament i emotivitat.

Finalment, la pluja no feia acte de presència, i a l’exterior de la Sala Gomis tenia lloc de manera prèvia al ple la tradicional interpretació del "Ball de l’Àguila” a càrrec de l’Associació de Gegants i Cabets, acompanyats pel grup de percussió i dolçaina “La Colla”. L’acte, que era retransmés a través de les xarxes socials municipals, comptava enguany per primera volta amb la translació de les intervencions a llenguatge de signes, gràcies a un conveni signat per l’Ajuntament amb l’associació FESORD.

L'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, obria l'acte per donar la benvinguda als presents i donar pas al cronista de la ciutat, Alfred Bernabeu, qui, en nom dels portaveus de tots els grups, intervenia per destacar en primer lloc que “els indicadors fan pensar que els moments més durs de la pandèmia han passat” però que tot i el moderat optimisme “mai oblidarem els 41 ontinyentins que han faltat a causa de la malaltia”, dedicant-los un emocionat record.

Acte seguit, Bernabeu feia un repàs d'alguns aspectes destacats de l'actualitat local, fent referència a la bona marxa a la licitació de projectes, la bona marxa de les obres de l'hospital, l'inici de la restauració de la històrica muralla de la Vila, la dotació de noves infraestructures per evitar les inundacions en la zona de Benarrai o a la reposició d’el nou col·lector general, així com a actuacions a punt d'iniciar-se com el parc fluvial de la Cantereria, la restauració del Pont Vell o la construcció de nou IES l’Estació. Igualment, feia al·lusió a reivindicacions com la del esdoblament de la CV-60 o la millora de la línia ferroviària, i apuntava que la ciutat ha d'afrontar unida els reptes de futur.

El cronista oficial destacava també “l’exercici de responsabilitat” fet durant la pandèmia per les forces polítiques representades a l’Ajuntament, aprovant per unanimitat els Pressupostos Municipals ara vigents: “els polítics locals demostraren estar a l’altura del moment que els ha tocat viure i amb el seu gest demostraren que una altra manera de fer política, des del consens i el bé comú, es perfectament viable i responsable”, assenyalava. Finalment, repassava els mèrits de les persones i entitats guardonades, que replegaven les corresponents distincions.

Després del lliurament d’aquestes, era la professora Tudi Torró l’encarregada d'intervenir en representació de la resta d'homenatjats. Torró agraïa a la Corporació Municipal “que hàgen pensat amb nosaltres per distingir-nos amb aquest reconeixement tan representatiu i emotiu com és el Premi 9 d’Octubre de la ciutat d’Ontinyent”, ja que dóna significat a tot allò en el que han cregut i pel què han treballat. També apuntava que el 9 d’octubre “és un dia per a reivindicar i per a explicar que, en un món convuls, ple de conflictes, enfrontats uns als altres, el coneixement d’una cultura, d’una història i de la llengua pròpia, és el millor antídot contra la intolerància i el fanatisme”.

Torró feia especial incís en la importància de la transmissió de la llengua, felicitant la Corporació Municipal i al poble d’Ontinyent, “per mantindre encesa la flama de la llengua i la cultura, que no fem d’ella un ús partidista perquè la llengua no té color”, per acabar llegint un poema de l’ escriptora de l’any, Carmelina Sánchez Cutillas, a qui l’Acadèmia Valenciana de la Llengua està retent homenatge en 2021.

La celebració del 9 d’octubre (que incloïa al dia previ l’actuació del “cantaor” Pep Gimeno Botifarra i el violinista marroquí Ahmed Touzani al Teatre Echegaray) continuava després del ple amb  passacarrers simultanis als diferents barris de la ciutat: el grup de música Menestrils al Llombo; el grup de xirimiters i tabaleters el Regall al Poble Nou; i els grup de percussió i dolçaina El Raval i la Colla a Sant Rafel i Sant Josep, respectivament.

Ja de vesprada, a les 19:30 hores i a la Plaça de la Coronació, tindrà lloc el concert de commemoració del 75 aniversari dels Gegants i Cabets d’Ontinyent, amb la col·laboració dels grups Menestrils, El Regall i La Colla i la participació de totes les figures dels Gegants i Cabets, la Tartuga i l’Àguila; i a les 22:00 hores des de la zona d’estacionament adjacent al CEIP Carmelo Ripoll començarà la disparada de l’espectacle pirotècnic “Torna la Llum”, subvencionat per la Diputació de València.

Llegir 312 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Portant l'actualitat d'Ontinyent a ta casa des del 2014. Informació veraç i ràpida.

Informació

Butlletins

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies. No et perdes cap novetat!

No enviem SPAM