Dissabte, 20 abril 2024

Ontinyent reciclarà el 70% dels seus residus amb la implantació del porta a porta en tota la ciutat

Posted On Dilluns, 29 Març 2021 13:58 Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

La ciutat d’Ontinyent aspira a reciclar el 70% dels seus residus gràcies a la implantació del sistema de recollida porta a porta en tot el nucli urbà.

Aquesta és una de les novetats que incopora el nou Pla de Residus d’Ontinyent que, entre altres novetats i avantatges, preveu la desaparició de tots contenidors de fem dels carrers i l’adaptació d’Ontinyent a la normativa europea, estatal i autonòmica en matèria de recollida de selectiva.

El nou Pla de Residus d’Ontinyent, que està previst que s’aprove en ple extraordinari d’este dimecres, és “l’estratègia” de recollida i eliminació de residus sòlids urbans que desenvoluparà la ciutat en els pròxims anys, segons ha exposat la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia. Segons Gandia, el plantejament del nou Pla de Residus, "no sols estableix un índex més elevat de recollida selectiva i, per tant, més sostenible, sinó que impulsa la prevenció entesa com a reducció dels residus en origen”. Per aconseguir-ho serà “imprescindible”, ha explicat Sayo Gandia, una major implicació ciutadana i una corresponsabilitat que faça que cadascú separe el fem al seu domicili. Aquesta separació en origen és la que permetrà reciclar més i, per tant, reduir les tones de fem que transportem a les plantes de tractament".

En estos moments, la ciutat d’Ontinyent recicla en torn al 35% dels seus residus, estan molt per damunt de les mitjanes estatal i autonòmica, la qual cosa constata “l’elevada conscienciació del veïnat", ha exposat Sayo Gandia, com ho prova el fet que en els darrers anys, la recollida selectiva a Ontinyent ha augmentat un 51%. Gandia, no obstant, ha reconegut que assolir el sistema porta a porta a Ontinyent serà “més senzill” que en altres ciutats atès que a la capital de la Vall d’Albaida este sistema està implantat en molts barris.

L'aprovació del pla de residus en el ple municipal obrirà un període d'adaptació progressiu fins la tardor de 2023, quan entrarà plenament en funcionament. L’horitzó al qual es treballa és que tres anys després, en 2026, es puguen estar tractant el 70% dels residus de manera separada, amb uns percentatges d’impropis inferiors al 20% en envasos lleugers i al 5% en bioressidus. El pla proposa el desplegament de 49 actuacions repartides en 17 línies, incloent algunes com foment de l’autocompostatge, de la gestió de les restes vegetals o de la transparència en la gestió dels residus en general”.

El nou sistema comportarà un model amb la paulatina desaparició dels contenidors en la via pública per passar a una recollida diferenciada, aplicant un calendari que separarà per dies la tipologia de les restes. En el nucli urbà es recolliran les bosses a les portes de les cases en dipòsits especials que es repartiran a cada finca, mentre que al disseminat d'Ontinyent se zonificarà per a instal·lar illes tancades, només accessibles per al veïnat de l'espai en qüestió mitjançant una targeta d'identificació, llocs als quals podran dipositar els residus seguint el calendari de recollida.

El nou Pla de Residus arriba després d’un any d’estudi diagnòstic de les característiques de la ciutat en esta matèria, on tècnics experts van avaluar quin seria el millor sistema de recollida a Ontinyent; i posteriorment d’un “importantíssim procés participatiu dut a terme als diferents barris de la ciutat, el disseminat i urbanitzacions durant l’últim mig any. Procés obert on hem replegat aportacions de la ciutadania que van ser traslladades a l'equip redactor per tal d’estudiar la seua viabilitat”, destacava la regidora.

Sayo Gandia avançava que es preveu continuar les reunions amb els diferents col·lectius i entitats de la ciutat per a estudiar el desenvolupament del pla i implicar a la màxima gent possible en la tasca de conscienciació, “ja que és vital que la ciutadania s’implique en el pas a aquest nou model”. El Pla de Residus contempla també implantació de la figura dels educadors ambientals, tres professionals que (en compliment de la normativa) es dedicaran a assessorar la ciutadania en tot allò relacionat amb el nou sistema de recollida de residus. Un pla, que, concloïa la regidora, “persegueix amb tot açò assolir el servei més òptim per a la ciutadania", concloïa.

Llegir 319 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Portant l'actualitat d'Ontinyent a ta casa des del 2014. Informació veraç i ràpida.

Informació

Butlletins

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies. No et perdes cap novetat!

No enviem SPAM