Divendres, 19 abril 2024

Ontinyent licita per 2 milions d’euros la restauració de la muralla medieval i la millora de l’accessibilitat al nucli històric La Vila

Posted On Dimecres, 20 Gener 2021 19:08 Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

La restauració i posada en valor de les muralles medievals d'Ontinyent es posa en marxa.

L'Ajuntament d'Ontinyent ha licitat per 2.013.750'03 euros les obres que permetran recuperar les muralles situades al nord de la ciutat, a més de la millora de l'accessibilitat al nucli antic de La Vila. Una actuació al perímetre emmurallat que l'alcalde Jorge Rodríguez ha qualificat d'"històrica" tant pel volum de la inversió prevista com per transcendència de l'obra per a la recuperació del patrimoni de la ciutat. Jorge Rodríguez ha explicat que l'actuació “va en la línia” de les polítiques de protecció del patrimoni històric que està duent a terme el Govern d'Ontinyent i que persegueixen “revitalitzar i dinamitzar” el nucli urbà fundacional de la ciutat. A més, l'Alcalde d'Ontinyent ha volgut destacar que, també en aquest cas, es compta amb una ajuda de prop d'un milió d'euros del Govern d'Espanya".

Entre objectius del projecte, redactat per l'arquitecte Miguel del Rey Aynat, es troba el sanejament, restauració i posada en valor de les restes de la muralla Nord, situada a pocs metres del riu Clariano, recuperant el perfil de l'antiga muralla, la Torre dels Albellons i algun element històric més que s'ha de verificar quan es complete l'estudi arqueològic del conjunt a intervenir.

Per altra banda, es faran treballs d'estabilització de terrenys en la part baixa del carrer Trinitat, on es va desprendre part del terreny quedant en precari la terrassa de la casa, de propietat municipal. En aquest punt es tractarà de trobar la línia de muralla i recuperar-la, així com verificar l'existència de la Torre de l'Esperó.

Altre dels objectius principals del projecte és facilitar l'accés dels vianants a la Vila, sobretot a les persones amb mobilitat reduïda. Així doncs, s'instal·larà un ascensor panoràmic que s'elevarà des del solar de l'antiga Fàbrica Tortosa i Delgado fins al viari del barri de la Vila, en concret, arribant fins al Carrer Trinitat, entre els números 25 i 26. A més a més, es consolidarà les vores de cornisa en aquests moments en ruïna o en precari al voltant del pati de la Casa Barberà, en el carrer Trinitat, i el pati de la Casa de Cultura de La Vila, confrontant amb l'anterior i espais públics d'accés controlat en l'actualitat, on hi ha algunes instal·lacions d'ús públic, hui tancades al públic pel mal estat.

A més a més, es crearà una obertura d'accés públic des del Carrer Muralla als patis de la Casa Barberà i Casa de Cultura de La Vila. Per últim, es procedirà al sanejament de les terrasses antigament de cultiu d'horta sota la muralla, en part d'una parcel·la del Carrer Muralla i zones en l'actualitat de parcel·les públiques; i s'estabilitzarà el talús sobre el riu Clariano enfront de les parcel·les.

L'Alcalde d'Ontinyent ha remarcat que l'actuació ha rebut una subvenció de 982.000 euros dins de l'1'5% cultural del Ministeri de Foment, havent d'aportar l'Ajuntament d'Ontinyent amb fons propis la quantitat que reste de la resultant de l'adjudicació de l'obra, per a la qual es poden presentar ofertes fins al proper 8 de febrer. La intervenció, una volta finalitze el procés d'adjudicació i contractació, tindrà un termini d'execució de 16 mesos, de manera que la previsió és que s'executen al llarg dels anys 2021 i 2022. "Quan finalitzen aquestes obres haurem recuperat "la memòria patrimonial i cultural d’Ontinyent" i l'haurem valorada "des d'un punt de vista social i turístic", hi ha subratllat l'alcalde.

Per la seua banda, el regidor de Territori, Joan Sanchis, recordava que a aquesta actuació s'afegirà l'execució de la sentència del conveni incomplit per l'antic Institut Valencià de la Vivenda (IVVSA) que suposarà una inversió d'altres 3 milions d'euros de la Generalitat Valenciana als pròxims anys, "afegint-se a les obres de reurbanització integral fetes al barri als últims anys, i a les actuacions municipals executades dins els diversos programes de sanejament i rehabilitació posats en marxa. Un conjunt d'actuacions que, una volta finalitzades, suposaran un abans i un després per a un barri amb un valuosíssim passat que volem recuperar i dotar de vida per al futur d'Ontinyent", concloïa.

Llegir 338 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Portant l'actualitat d'Ontinyent a ta casa des del 2014. Informació veraç i ràpida.

Informació

Butlletins

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies. No et perdes cap novetat!

No enviem SPAM