Diumenge, 22 Mai 2022

EL 70% de les inversions d’Ontinyent per a 2022 estaran finançades per altres administracions

Posted On Dijous, 11 Novembre 2021 17:43 Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

El Govern d’Ontinyent ha presentat hui un pressupost rècord per a l’any 2022, amb 45 milions d’euros, dels quals 17 aniran a inversions productives.

Una dada significativa és que el 70% del cost d’estes inversiones estaran finançades amb fons provinents d’altres administracions com ara la Generalitat Valenciana, la Diputació, la Unió Europea o el Govern d’Espanya. Amb eixos diners i amb recursos propis, l’Ajuntament d’Ontinyent podrà fer front a projectes tan significatius com el Museu del Tèxtil, la transformació de la Cantereria, la construcció del nou IES l’Estació o la reforma integral del carrer Sant Antoni, entre altres.

Així ho anunciava aquest dijous l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, qui presentava el projecte de pressupost municipal per al proper any acompanyat per la regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix. “És un pressupost fortament inversor centrat en la transformació de la ciutat i que generarà ocupació, sense apujar els impostos i taxes municipals.

El primer edil destacava com a “dada molt significativa” que el 70% de les inversions estiguen finançades amb recursos d’altres administracions, “perquè mostra la qualitat i maduresa dels projectes que es presenten des d’Ontinyent, i constata el grau d’implicació de les distintes administracions amb la nostra ciutat”.

Jorge Rodríguez explicava que la situació econòmica derivada de la Covid-19 “és complexa” perque ha comportat alguns costos adicionals. Com a mostra està la previsió de l’augment de la factura de la llum un 15%, el que li comportarà uns 171.000 euros a l’Ajuntament, mentre que el cost de la plantilla augmentarà 250.000 euros per la pujada de l’IPC. A estes xifres cal afegir més de 200.000 euros en indemnització a empreses concessionàries que s’han d’abonar per la paralització de serveis com la piscina coberta a causa de la Covid-19; i s’ha de comptar també amb que la sentència que ha de pagar la Mancomunitat de Municipis comarcal li costarà 85.000 euros a l’Ajuntament.

Xifra “rècord” d’inversions per impulsar la ciutat

Natàlia Enguix explicava que el projecte de pressupost municipal, que es remetra aquest divendres als consells municipals de participació i als grups polítics representats en l’Ajuntament, “és un projecte de pressupost elaborat amb responsabilitat i coherència, que congela impostos i taxes en un moment delicat postpandèmia on no voliem incrementar la presió fiscal sobre els veïns i veïnes, i al qual traurem endavant una gran inversió gràcies a les subvencions aconseguides d’altres administracions”, manifestava.

Pel que fa a transferències corrents, que són subvencions d’altres administracions destinades a despesa corrent, com ara el manteniment de la protecció social, educació o joventut, ha experimentat un increment sostingut, passant dels 8,2 milions de 2012 fins als 13,5 milions de 2022, según ha explicar la regidora d’Hisenda.

Però és especialment significatiu l’augment del capítol de Transferències de Capital (aportacions d’altres administracions per a inversions) que passa de pràcticament zero en 2012 fins als 11’2 milions en 2022. Esta xifra, sumada als 6 milions d’euros de fons propis, és el que permetrà a Ontinyent superar els 17 milions d’euros d’inversió el pròxim any. En aquest sentit, explicava Natàlia Enguix, per tal de fer front a la seua part i evitar la pèrdua de les subvencions concedides, l’ajuntament concertarà una operació financera de 4 milions d’euros en l’any 2022.

Natàlia Enguix es felicitava perquè “amb l’augment de les subvencions aconseguides podem afrontar programes com l’ARRU per a la rehabilitació urbana, el conveni per transformar la Cantereria, la reforma de la Plaça de la Concepció, les obres del nou IES l’Estació, l’actuació al Carrer Sant Antoni o l’impuls al Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana”.

Respecte a la plusvàlua i els canvis previstos a la legislació general per part del Govern Central, la regidora explicava que va a mantenir-se la previsió d’ingrés, ja que el nou sistema no està testat i s’espera un augment de l’activitat econòmica al llarg de 2022.

Millores als serveis socials i a la neteja

Quant a les despeses, Natàlia Enguix exposava que en 2022 va a fer-se “una important aposta per a la millora de la vida de les persones, com ara un augment del 20% en la despesa destinada a neteja de carrers, vies i d’edificis públics, uns servei importants i molt apreciats per la ciutadania”, assenyalava.

El pressupost de 2022, afegia, “no sols se centra en inversions, també reforça la part deproteccio social i l’atenció a les persones vulnerables”, fent referència a les millores previstes a serveis com l’ajuda a la dependència, el programa “menjar a casa”, o el servei de menjador del Centre Ocupacional i el Centre de Dia. En relació amb els Serveis Socials, la regidora explicava que amb l’entrada en funcionament del “contracte programa” amb la Generalitat per a la prestació dels Serveis Socials, van a incorporar-se a la Relació de Llocs de Treball Municipal molts treballadors i treballadores que estaven prestant servei dins dels programes, i que ara tindran una millora a les seues condicions laborals. A més a més, afegia, es mantenen les ajudes a totes les entitats i associacions culturals, esportives o veïnals de la ciutat.

El projecte de pressupost es remetrà el divendres als diferents consells sectorials ciutadans municipals i als grups polítics de l’Ajuntament, estant previst que es duga al ple a principis de desembre per a la seua aprovació, que permeta la seua entrada en vigor en gener de 2022, “de manera que pugam donar agilitat des del primer minut tant a les inversions programades com al dia a dia del funcionament de l’Ajuntament en el nou exercici”, concloïa.

Llegir 112 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Portant l'actualitat d'Ontinyent a ta casa des del 2014. Informació veraç i ràpida.

Informació

Butlletins

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies. No et perdes cap novetat!

No enviem SPAM