Imprimir aquesta pàgina

Adela Cortina: “Les empreses ètiques estan millor preparades per a afrontar el futur”

Posted On Divendres, 26 Novembre 2021 17:19 Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

“Les empreses ètiques estan millor preparades per a afrontar el futur”.

Així resumia la catedràtica d'Ètica de la Universitat de València, Adela Cortina, la importància d'aquesta qüestió per al correcte funcionament de la societat. Ho feia durant l'acte de cloenda de la Universitat de Tardor, que comptava amb la presència de l'alcalde d'Ontinyent i president de la Fundació Campus Ontinyent, Jorge Rodríguez, els regidors Óscar Borrell i Natalia Enguix, el vicerector de Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, el director del Campus, José Cantó, així com representants de l'empresariat i públic en general. 

En la presentació, Cortina incidia que el futur de les empreses, organitzacions o entitats ètiques és menys incert perquè “creen aliats i no adversaris” entre els seus clients i proveïdors, els quals arriben a identificar-se amb aquesta corporació o institució sentint-la seva i com a part del territori en el qual viuen perquè consideren que està generant riquesa en la zona. En aquest sentit, insistia que “cap empresa o organització pot estar més enllà del bé i del mal”.

Precisament, per a garantir la incorporació de l'ètica en l'esfera empresarial es va crear, en 1991, la Fundació ÉTNOR perquè, contràriament al que es creia l'ètica i l'empresa estan directament relacionades. Segons exposava la catedràtica les corporacions s'han adonat que l'ètica “és rentable i ven perquè, cada vegada, a la ciutadania ens agrada tractar amb empreses que siguen ètiques i tinguen en compte a tots els grups d'interès per l'activitat empresarial”. De fet, qualificava de “bona notícia” aquesta extensió que ha fet que s'escolte amb més freqüència el concepte de “responsabilitat social” tant a nivell empresarial, d'universitats o fins i tot de governs. 

No obstant això, Cortina insistia que és important diferenciar entre ètica i “cosmètica”, ja que mentre l'ètica és “enfortir una entitat des de dins adonant-se que cal treballar per uns mínims de justícia”, alguns dels quals serien llibertat, respecte, solidaritat o diàleg per a millorar el treball que es realitza, la “cosmètica” és una “falsa aparença” de tenir i aplicar uns valors perquè, afirmava categòricament, que “l'ètica ven, però la mentida no”.

 

Debilitament de la democràcia


Durant la ponència, Cortina també va parlar sobre el “debilitament i recessió de la democràcia” al qual s'està assistint a nivell mundial des dels anys 90. Un fenomen que després de la pandèmia de la Covid-19 s'ha accelerat per la utilització de l'estratègia de la por, perquè des d'alguns sectors s'afirma que “les societats autoritàries són molt més segures per a sobreviure” situant el control ferri de Xina sobre la seva població durant la gestió de la crisi de la pandèmia com un exemple de seguretat. La catedràtica, no obstant això, exposava que “la democràcia és el millor règim polític que els éssers humans hem estat capaços de construir i és un deure polític defensar-ho per damunt de tot, i prenent l'ètica com a referència”.

Llegir 253 vegades
Redacción

L'últim de Redacción