Imprimir aquesta pàgina

Compromís per Ontinyent proposa crear Comunitats Energètiques Locals i mesures contra l'especulació energètica

Posted On Dilluns, 22 Febrer 2021 09:27 Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)

El grup municipal Compromís per Ontinyent ha registrat una moció en la qual es planteja l'impuls de les Comunitats Energètiques Locals, com a alternativa al consum energètic tradicional, així com el foment de l'autoconsum fotovoltaic i la generació distribuïda.

La proposta presentada pel regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola, que es debatrà en el Ple Ordinari municipal de febrer, també exigeix al Govern d'Espanya mesures que posen fre a l'especulació energètica, a través del control de les fortes pujades del preu de la llum i el gas durant les onades de fred que pateixen els i les xicotetes consumidores, així com plantejar que s'estudie la viabilitat de crear una empresa pública energètica que afavorisca la competència del sector.

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha assenyalat que "en la nostra moció instem a les administracions públiques, a totes elles, des de la més gran a la més menuda, a reforçar i desenvolupar les Comunitats Energètiques Locals, així com l'autoconsum fotovoltaic i la generació distribuïda, com a alternatives fonamentals per a diversificar les formes d'accés a l'energia i apostar per un consum més sostenible i pròxim. En aquest sentit, pensem que Ontinyent ha de seguir aprofundint en aquest aspecte, apostant pel desenvolupament d'aquestes Comunitats Energètiques Locals que permeten traslladar el centre de decisió sobre l'energia als consumidors i consumidores".

Calabuig ha manifestat que "aquesta gestió més local, més horitzontal i més propera del consum elèctric ha de ser una aposta que tinga també l'espenta i el suport de l'àmbit municipal. Hem de seguir encaminant Ontinyent cap a totes aquelles mesures que posen al centre la sostenibilitat i la preocupació pel benestar de la nostra ciutadania i la cobertura de les seues necessitats, en aquest cas energètiques".

El portaveu de Compromís per Ontinyent ha apuntat que "a la moció també demanem a les administracions públiques superiors que estudien la viabilitat de la creació d'una empresa pública energètica, que afavorisca la competència del sector i beneficie les persones consumidores. És necessari protegir l'accés a un servei bàsic com l'energia, i desenvolupar totes les vies possibles per a garantir que cap llar i cap xicotet consumidor o consumidora es veu afectat en la seua economia personal per realitzar un consum energètic necessari per a viure en condicions dignes".

Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha subratllat que "fa anys que estem patint l'especulació energètica que les grans empreses d'energia de l'Estat espanyol porten a terme. El cas més recent és l'ocorregut durant la borrasca Filomena, quan les companyies energètiques van disparar el preu de la llum mentre es patia aquest temporal de baixes temperatures, neu i pluja, que feia necessari una major consum energètic per a la climatització de les cases. Per això, considerem urgent i necessària una actuació del Govern d'Espanya per frenar aquests comportaments, que deriven en situacions de desprotecció i pobresa energètica en la ciutadania".

Tal com ha subratllat Alberola, "les famílies estan patint greus dificultats derivades de la crisi sanitària i econòmica de la COVID-19. Tot i l'existència de mesures com el bo social elèctric, que intenta protegir enfront de la pobresa energètica, calen accions encaminades a frenar aquestes pujades desproporcionades del preu de la llum, que desestabilitzen milers d'economies familiars. El Govern estatal ha de ser valent i posar sobre la taula aquesta problemàtica, interpel·lant a les grans empreses energètiques, que massa vegades estan nodrides de persones que han passat per alts càrrecs polítics estatals, com hem pogut observar en multitud d'escàndols de portes giratòries".

Des de Compromís per Ontinyent han conclòs manifestant que "esperem comptar amb el vot favorable de tots els grups polítics de la corporació, ja que treballar pel foment d'un consum energètic sostenible i pròxim, i lluitar de forma unida pel benestar i la protecció de la ciutadania, són qüestions cabdals per al nostre present i futur".

Llegir 252 vegades
Redacción

L'últim de Redacción